ammi's

Time for update

SHOPPING, VANLIGA DAGAR Permalink0

Dagarna flyger fram som vanligt! Igår hämtade vi Milton eftersom mamma och Olle åkt till Los Angeles och sen vidare till Hawaii. Inte alls avundsjuk, nej nej. Värsta goals-resan ju.. Är iallafall jättemysigt att ha Milton här igen! 😃 Hoppas ju på att kunna ha honom på heltid om han trivs och klarar att va ensam hemma när vi är i skolan.. Sist gång skällde han ju konstant så fort vi lämnade honom ensam en kort stund bara, så måste försöka träna bort det!

För övrigt har jag fått CSN igen, efter att ha varit superfattig hela sommaren och fram tills nu, haha.. Var ju sjukskriven för längesen vilket gjorde att jag låg lite efter med studierna, och inte kunde söka CSN förrän det var igentaget. Så fick fixa det och nu fick jag 22 tusen i en klumpsumma, haha. Shoppade lite kläder och nya skor direkt ❤️ Har gått i trasiga skor osv, inte kul haha!

Nya sneakers och lite kläder från Bikbok! Skjorta 29 kr, polotröja med djup rygg 29 kr, och mjukisset 99 kr/del! 😍

Sanningen bakom "free shipping"

VANLIGA DAGAR Permalink0

Fått ta del av de andra projektarbetena idag i skolan, och då var det ett ämne som var helt nytt för mig och berörde mig väldigt mycket. Så tänkte skriva lite om det, för tror att de flesta är lika omedvetna om detta som jag var..

Jag älskar att shoppa, som många andra i min ålder, och om man shoppar mycket vill man ju ofta att varje grej ska vara så billig som möjligt. Problemet är att svenska kläder/saker inte är så billiga. 90% av allt vi köper kommer från andra världsdelar, och ytterligare 90% av dom köpen fraktas med sjukt stora fartyg, så kallade "containerfartyg".

Jag vet inte om ni varit inne på utländska sidor och shoppat, och kollat på vad det finns för frakt-alternativ. (Är inte så insatt i detta för jag är så otålig och vill helst få mina kläder/saker på en gång, hehe). Men de gångerna jag funderat på att beställa kläder/saker från utlandet, så finns det ibland, eller rätt ofta, "free shipping/gratis frakt" vilket innebär att varan fraktas med båt och det tar ett antal veckor att få varan. Det låter ju najs, eller hur?! Helt gratis frakt för mig. Men vad "kostar" det för miljön? Och varför kan frakten vara helt gratis för oss?

Jo.. Det är väldigt mycket fuffens bland sjöfartsföretagen. Det handlar om att tjäna pengar, som med allt annat. Containerfartygen är nästan aldrig registrerade på de länderna de kommer ifrån, utan de registreras illegalt på länder som har lägre krav på containerfartyg.. Exempelvis anställningskrav och underhållningskrav. Lägre anställningskrav innebär att de kan anställa billigare arbetskraft, alltså fattiga människor som inte kräver hög lön. De behandlas också lika dåligt som de får betalt, och kallar containerfartygen för "flytande fängelse" osv. Sen kommer vi till de låga underhållningskraven på fartygen. Det innebär att det inte läggs så mycket pengar som det borde på säkerheten/miljövänligheten bland annat. Fartygen spyr ut miljöfarliga ämnen i haven, helt i onödan bara för att ägarna inte vill lägga pengar på underhållning. För att de ska kunna frakta så billigt som möjligt, för att vi vill ha det så.

Dessutom bränner fartygen fossila bränslen, men det är inte vanlig bensin om man säger så, utan det är "tjockolja" som är restprodukter från olje-framställningen. Det är såklart MYCKET mer miljöfarligt än den vanliga oljan. Sjöfartsföretagen bryr sig inte ett skit om det, tvärtom, de hurrar åt växthuseffekten för att då smälter isarna vid nordpolen. År 2050 hoppas de på att den smält så pass mycket att det kan öppnas en ny farled söder om nordpolen, där det just nu är istäckt. Vilket förkortar sjövägen med två tredjedelar för många fartyg, och frakten blir ännu billigare.

Detta är inte allt. Fartygen tar in tonvis med havsvatten för att "stabilisera" fartyget. Dessa ton havsvatten kan tas upp i en hamn, och sedan släppas ut i en annan hamn, hundratals mil från hamnen där vattnet togs upp. I havsvattnet finns mikroorganismer och annat "liv" som inte kan släppas ut på helt nya ställen på jorden. Det leder till att ekologin förändras och arter blir utrotningshotade.
Dessutom ger fartygens motorer ifrån sig ett väldigt lågfrekvent ljud i haven, som för exempelvis knölvalens öron är 100 gånger högre ljud än det som människan hör från en jet-motor. Detta leder till att knölvalarna flyr från ljudet och blir förvirrade, och i värsta fall strandade för att dö...

Jag kan säga att den där gratis frakten låter inte så najs i mina öron längre. Tyvärr handlar det inte bara om när man "klickar hem" varor. Utan när man köper varor i svenska affärer som är märkta med "made in China", "made in Bangladesh" osv, så har de varit ungefär på samma resa. Den där märkningen med exempelvis "made in Bangladesh" står dessutom bara för att slutprodukten kommer därifrån. Man tänker inte på att bomull till klädesplagg kanske fraktats från USA, eller att plasten till skjortknappar kanske fraktas från Europa till Asien.. I genomsnitt har ett vanligt klädesplagg färdats med fartyg ett varv runt jorden bara för att kunna framställas. Syftar då på bomullen och andra råvaror som plagget innehåller.

Är ni chockade? Jag med.. Och detta är bara en del av all miljöpåverkan som vår shopping har. Ni kan se hela dokumentären som jag baserat denna text på HÄR. Tyvärr är den svenska versionen av dokumentären bara tillgänglig till och med idag. Den engelska webbplatsen för dokumentären finns HÄR, tyvärr kan man inte se dokumentären där.. Men den ska släppas. Googla runt lite så kanske ni kan se/ladda ner den någon annan stans! Och glöm inte att köpa mer på second hand, OCH lämna in mer på second hand så att det utbudet ökar!

 
 
 
 

Munkis & shopping

VANLIGA DAGAR Permalink0

"Ledig" idag så passade på att ta en runda runt Munkis som avslutades med shopping på iems! Blev en inredningspryl och två yankee ljus, trodde jag.. Men den ena var inget ljus, haha. Verkar vara en tvål eller badbomb eller något, eller sån där luktegottgrej som man smälter kanske? Arom-grej typ. Har ingen aning faktiskt! Om ni vet vad den gröna yankee-grejen är får ni gärna kommentera, eller så kan jag ju googla, haha!

Imorgon är det redovisning av vårt projektarbete, och också avslutningen på hållbarhets-kursen vi haft. Kommer sakna den faktiskt, tyckt den varit jätteintressant. Däremot kommer jag inte sakna att behöva skriva engelska texter typ varannan dag, det kanske var liiiiite väl..

Till top